Systemische Deep Dives

Deep Dive: neem rustig de tijd voor jouw onrust

In het dagelijks leven loopt alles. Je bent druk om jouw familie en sociaal leven te onderhouden en ook op werk probeer je mooie stappen te zetten.

Maar van binnen is het onrustig. Je komt niet vooruit, je loopt elke keer tegen dezelfde dingen aan, hoe hard je ook je best doet om een stap verder te komen. Of in jouw team zie je elke keer dezelfde onwenselijke gedragspatronen, zonder duidelijke verklaring of opzet. Vanalles geprobeerd, maar in de kern verandert er niets. Bijvoorbeeld:

 • Je hebt altijd het gevoel problemen voor anderen te moeten oplossen, en hoewel je wel anders wil, lukt het niet om dit los te laten.
 • Jouw team heeft weinig flow en focus, niemand werkt tegen en toch lukt het niet.
 • Cultuurtrajecten die geen verandering opleveren.
 • Een persoonlijke angst en zwaarte die je niet kunt verklaren. Je hebt er wel last van, maar het voelt alsof ie niet van jou is.
Familieopstelling

Een dag met jezelf aan de slag

Doe mee aan een Deep Dive waar we jouw vraagstuk inzichtelijk maken in de ruimte. Daardoor krijg je diepgaande inzichten over jezelf die een flinke positieve impact op je leven kunnen hebben. In de weken na de opstellingendag ontvang vervolgopdrachten die jouw persoonlijke ontwikkeling blijven voeden.

Systemisch werk: Het leven als estafette

Het leven wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het stokje wordt elke generatie opnieuw geladen met patronen in gedrag waar je profijt of last van kunt hebben. Dingen die je van je ouders, grootouders of ver daarvoor doorkrijgt. Of juist van voorgangers in jouw baan. Systemisch werk helpt om inzicht te krijgen in dat wat doorgegeven wordt, of juist niet.

Kijk eens naar de afbeelding hiernaast. Stel je voor dat jij het groene puntje bent, en je vader (in rood) en moeder (in blauw) achter je staan. En daarachter weer hun ouders, etc. Maar ook de regio waar zij woonden, de problemen die er zichtbaar of onzichtbaar speelden, of historische gebeurtenissen als een oorlog die veel impact hadden. Doe je ogen maar eens dicht, en probeer te visualiseren dat zij allemaal achter je staan. En kijk eens wat je waarneemt…


Bron: Jawi Bakker

Eigenwijze boeren
Zo heeft mijn boerenachtergrond me de kwaliteiten resultaatgerichtheid en creativiteit meegegeven. Ook de kwaliteit doorzettingsvermogen, maar dat sloeg lang door naar eigenwijsheid en teveel verantwoordelijkheid nemen. Zonder dat ik dat wilde, maar ik werd er elke keer weer in ‘meegezogen’. Gebeurt nog steeds wel eens… maar door flink te verdiepen in meerdere opstellingen heb ik er nu wel grip op.

Elk mens, en elke organisatie heeft zo’n geschiedenis die jouw gedrag in het dagelijks leven beinvloedt. Vaak onbewust. Daarom is het ook zo lastig om jouw gedragspatroon daarin te veranderen, als je niet precies weet waar het vandaan komt.

Met systemisch werk (opstellingen) kun je dit visueel inzichtelijk maken, en daarmee aanpakbaar.

Organisatie- of Familieopstellingen: jouw achtergrond in kaart

Best ingewikkeld om te snappen hoe dat met jouw estafettestokje zit. Want wat heb jij dan onbewust meegekregen?

Dat kunnen we onderzoeken. We brengen jouw achtergrond of die van jouw team/organisatie letterlijk in kaart met representanten of voorwerpen (zoals op de afbeelding). We werken met een methode waarbij we het praktisch maken: niet teveel over praten, maar juist doen en ervaren.

Daardoor wordt je bewust van hoe je vanuit jouw achtergrond wordt beïnvloed. Bijvoorbeeld over belangrijke gebeurtenissen, het gebied van herkomst, oorlog of religie. Inzichten hierin zorgen er vaak voor alsof er ineens dingen diep van binnen op hun plek vallen. Samen kunnen we veel verschillende thema’s onderzoeken. Niet alleen probleemoplossend, maar ook uit nieuwsgierigheid:

 • Hoe kan ik me in mijn team zo opstellen dat ik goed tot mijn recht kom?
 • Wat kan ik doen om een positieve rol te spelen in onze ingewikkelde familiedynamiek?
 • Wat kan de volgende stap in mijn loopbaan of met mijn onderneming?

Elke maand organiseren Mirjam en ik vanuit Get Grounded een opstellingendag waarin we systemisch aan de slag gaan met ontwikkelvraagstukken. We werken met deze uitgangspunten:

 • Je kunt een persoonlijke of professionele vraag inbrengen, die onderzoeken we met een familie of organisatie-opstelling. Deze vraag mag los staan van het thema van die dag.
 • Je krijgt de kans om een persoonlijke inzichts-oefening te doen op het thema van die dag.
 • Zowel jouw eigen vraag als vragen van anderen raken vaak jou en jouw persoonlijke inzichten
 • Het kan waardevol zijn om deze dag samen met partner, vriend(in) of collega te doen. Het maakt niet uit of zij wel of geen ervaring met opstellingen hebben.
 • In de weken na de opstellingendag ontvang je follow-up oefeningen om jouw ontwikkeling te blijven voeden.
 • We werken op verschillende locaties, bijvoorbeeld bij ‘de Mhene’. Andere locaties zijn in Bilthoven, Haarlem of in overleg bij jou op locatie. Altijd inclusief lunch, koffie, thee, koekjes.

Je kunt talloze verschillende vragen inbrengen, als je twijfelt of jouw vraag geschikt is, bel me dan even.

Wil je eens sparren of het iets voor jou is?

Kijk dan op www.getgrounded.nl

Of wil je een privé opstelling op een locatie van jouw keuze?  Neem contact op!

Organisatieverandering