Feedback: vooral mindset en contact houden

Feedback is zo’n onderwerp waarvan elk team zegt: “ja dat moeten we echt wel meer doen”. “Kun je ons leren hoe we dat moeten doen?” is dan de vraag die volgt.

‘Hoe’ is vaak niet de vraag
Graag! Maar niet met een traditionele aanpak. Want iedereen kan een lijstje met feedbacktips opzoeken en die gaan toepassen. Daar heb je mij niet voor nodig. Het is iets anders dat het lastig maakt om daadwerkelijk feedback te geven: spanning die voor het gesprek in je hoofd ontstaat: “Hoe zal die ander gaan reageren?” “De ander wordt vast boos of verdrietig” “Misschien heb ik het wel niet goed gezien” “Wat nou als ik zelf ook direct feedback terugkrijg?”

“Ik kan meer hebben dan ik dacht”
Ik werk vaak met ervaringsgerichte oefeningen, waarbij niet alleen je hoofd, maar je hele lijf meedoet. Voor deze teamdag bij het Graafschap College gingen we de dojo in. Daar verzorgden sensei Imre van der Bijl en ik samen een vechtkunstworkshop.
Niet om een potje te knokken, maar om te werken aan je mindset rondom feedback geven. Ik zie feedback als een manier om elkaars functioneren te versterken. Net als sparren, zoals dat in de vechtsport heet. Je deelt uit en incasseert om elkaar beter te maken.
Tijdens de workshop ervaarden deelnemers dat zowel de ander als jijzelf veel meer aan kunt dan je zelf denkt. Zowel in het uitdelen als het incasseren.
En dat de spanning daardoor wordt omgezet in plezier: in uitdagen en elkaar motiveren om scherper te worden.

Veiligheid: “zeg het nou maar”
Ook noemde deelnemers dat het creëren van de juiste veiligheid een voorwaarde is voor goed sparren. Dat zie je in de foto waarbij er meer gecommuniceerd werd dan daadwerkelijk fysiek gespard. In die veiligheid en afstemming kan er meer dan je vooraf denkt. Dat een goed feedbackgesprek juist de onderlinge veiligheid vergroot. Want er is niets zo onveilig als voelen dat iemand iets van je vindt, maar het niet tegen je zegt.
Zo ontstond ook de mindset dat feedback geven makkelijker en veiliger kan dan je vooraf denkt. Als je maar samen een goede ‘dojo’ creëert.
Wordt het daarmee een eitje? “Nee” is het eerlijke antwoord, want een beetje spannend blijft het altijd. Die spanning maakt je scherp en biedt ruimte om samen te groeien.

Leerzaam en in het kader van teambuilding ook nog eens erg leuk!
#teamontwikkeling #teambuilding #feedback #mindset