Het spookhuis

Leiderschap & spookhuis op de kermis

Veel patronen uit jouw verleden herhalen zich in het nu. Conflicteren die je vroeger ervoer of daadwerkelijk gehad hebt met je ouders. Vaak onbewust en sterk genoeg om decennialang in je onbewuste te blijven rondspoken. Met als effect dat datzelfde conflict zich talloze keren blijft herhalen in het nu. Dat gebeurt in verschillende vormen in communicatie met collega’s, partners of kinderen. Talloze keren… omdat het patroon sterk genoeg is om in jouw onbewuste te blijven rondspoken en daarmee jouw leven blijft bepalen. Het wordt niet daadwerkelijk aangekeken.

Je eigen Leiderschap ontdekken

Dat aankijken gingen we nu juist wel doen met een groep talentvolle leiders. Superpersoonlijk en kwetsbaar. Iets waar maximale veiligheid voor nodig is. Binnen deze groep was die veiligheid er: het resultaat van maandenlang reflecteren, delen en werken met elkaar in het leiderschapstraject. Steeds meer de rol van leidinggevende verkennend, om daarin je eigen leiderschap te ontdekken.

Stoppers, drivers en het niet gevoerde gesprek

Met behulp van de Transactionele Analyse (TA) ontdekten de leiders hun Stoppers en Drivers. We verdiepten op de herkomst van deze stoppers en drivers in het gezin van herkomst. We voerden de gesprekken die we al jarenlang aan voelden komen, maar zich nu konden te openbaren. Patronen werden losgelaten. Patronen die jarenlang dienend waren, maar in het hier en nu niet meer. Ter voorbeeld geldt voor mij: altijd sterk moeten zijn, altijd opschieten en efficiënt werken en vooral voor de ander te zorgen (ten koste van jezelf). Dat levert prachtige kwaliteiten op waar mensen mij om waarderen. En de schaduwkant merkte ik vooral zelf en soms mijn naasten. De ontwikkelreis van de afgelopen jaren heeft me al een heel aantal spoken in laten zien. En er is nog werk aan de winkel. Gelukkig. Het zou wat zijn als ik al ‘klaar’ was!

Terug naar de kermis

De oogst is prachtig: echte en vooral passende communicatie met je collega’s, partner en kinderen. Omdat je communicatie niet meer wordt beïnvloedt door spoken uit het verleden. Maar door wat er gebeurt in het hier en nu. En eigenlijk ook omdat je met mededogen en mildheid kunt kijken naar de spoken uit het verleden van de anderen met wie je in gesprek bent. En elkaar kunt helpen om de spoken weer te laten waar ze horen: bij de leden uit je gezin van herkomst. Of liever nog: het spookhuis op de kermis. Af en toe kun je langsgaan om te kijken, te schrikken en te lachen om jezelf. Dan weer terug naar de echte wereld.

Wat een moed en kracht toonden deze leiders. Diepe verbinding. Prachtig om onderdeel van de mogen zijn.

Wil je zelf ook eens in jouw spookhuis naar binnen gluren? Kijk dan op https://lnkd.in/eQcVdMGV

#transactioneleanalyse #TA #systemischwerk #leiderschapsontwikkeling #leiderschapsontwikkeling #getgrounded #undongo