Mijn ego had een zware week

Tja, je ego. Ego staat meestal in een negatief licht, omdat het wordt geassocieerd met jezelf beter voelen dan anderen. Dat kan zich uiten in alleen bezig zijn met je eigen belang, of jezelf belangrijker maken dan je bent. Een gesprek dat meer een opschepperige monoloog is. Dat vinden we meestal niet zo leuk bij anderen. En misschien ook wel niet bij jezelf, want iedereen heeft een ego. Dat is maar goed ook….

‘Ik weet het ook effe niet’

Ik had afgelopen week 3 momenten waarop ik moest toegeven dat ik het ‘effe niet wist’. Nou voel ik dat binnen mezelf wel vaker, maar vaak komt er dan toch wel een ingeving. Maar in deze gevallen duurde het zo lang dat ik het wel hardop moest zeggen tegen die klanten

Dat was wel even een drempel. Want ‘ik word ervoor betaald om het te weten’. ‘Jij bent de expert, als jij het al niet weet, hoe moet ik (klant) het dan weten?’ ‘Misschien moet je toch eerst beter worden voordat je dit soort klussen aanpakt’. Dit soort stemmen en overtuigingen maken mij klein. Alsof ik wegzak in een moeras zonder bodem.

Natuurlijk weet ik ook wel dat je het best een keer niet mag weten, maar jee wat oncomfortabel…

Precies wat nodig was

En je voelt hem natuurlijk aankomen: in deze 3 situaties was het precies wat nodig was: het even niet weten. Accepteren en berusten dat je het niet weet. Want daarmee maak je ruimte voor het antwoord. En dat antwoord kwam in alle gevallen. Van de klant zelf. Klant blij en trots, en ik ook, want ik heb de klant geholpen om hun eigen antwoord te formuleren. (Duurde wel even om dat zo te voelen, want mijn ego zei natuurlijk wat anders).

Ondanks het ongemak ook leerzaam voor mezelf in de reflectie: waarom vind ik het belangrijk om het antwoord te moeten geven, waar komt die stem vandaan? Dat leverde mooie inzichten op uit mijn familiepatroon en verder bewust zijn in mijn interactie met de klanten.

Wat kun je van je ego leren?

Ego’s zijn er niet voor niets. Je ego is er namelijk ook om je te beschermen. In moeilijke of spannende situaties. Als je een lastig gesprek hebt met je irritante collega, een sollicitatiegesprek of een verjaardag met allemaal ‘succesvolle’ mensen. Dan kan het soms best even handig zijn dat je wat zekerder over komt dan je bent. En soms kruipt je ego soms net op het verkeerde moment in je schulp, waardoor je minder sterk over komt dat eigenlijk nodig. Dus het gaat eigenlijk om de mate van ego. Teveel is niet goed, te weinig ook niet.

Gaat vaak allemaal onbewust. Terwijl het interessante stukje zit in het snappen waarom je ego dat juist op dat moment doet. Wat zou de goede reden kunnen zijn dat je ego ‘aan’ of ‘uit’ gaat? Welke stemmen en overtuigingen zitten daarachter. Van jou, of van anderen die belangrijk voor je zijn?

Tijd voor een goed gesprek

Met jezelf. Probeer eens stil te staan bij je ego. En zie hem/haar als een raadgever in plaats van een vijand. Reflecteer op ego-situaties (groot of klein) en schrijf het op. Ga dan in gesprek met jezelf en je ego: klopt het wel wat ie zegt? En waarom dan? En wat zegt dat over jou, en hoe je volgende situaties tegemoet wil gaan? Iets bewuster dan voorheen?

Laatste stemmetje van mijn ego: ‘wie denk je wel dat je bent dat anderen de tijd nemen om dit te gaan lezen?’ Lekkere ego-show….